کاهش گلبول‌های سفید و آسیب پذیری در برابر عفونت ها

کاهش گلبول‌های سفید خون که وظیفه‌ی حفاظت از بدن در برایر بیماری‌ها و عفونت‌ها را بر عهده دارند، باعث افزایش حساسیت در ابتلا به عفونت‌ها می‌شود.

پیشگیری از عفونت:

برای پیشگیری از ایجاد عفونت در طول شیمی‌درمانی، به موارد زیر توجه کنید:
• تعداد سلول‌های سفید خون شما باید کنترل شود. در صورتی که تعداد آن‌ها در اثر شیمی‌درمانی خیلی پایین آمده باشد، پزشک برای افزایش تعداد سلول‌های سفید دارو تجویز خواهد کرد.
• همیشه دست‌های خود را با آب و صابون بشویید. خصوصا قبل از پخت و پز یا غذا خوردن، بعد از استفاده از دستشویی، بعد از فین کردن، عطسه، سرفه یا لمس حیوانات باید دست‌های خود را با آب و صابون بشویید.
• برای پاک کردن سطوحی که آن‌ها را لمس می‌کنید، از اسپری‌های ضد عفونی کننده استفاده کنید.
• از افرادی که به هر نوع بیماری واگیردلر (مانند سرماخوردگی، آنفلونزا، سرخک یا آبله مرغان) مبتلا اند، دوری کنید.
• از مکان‌های شلوغ دور باشید و زمانی بیرون بروید که خلوت‌تر است.
• مراقب باشید که در طول دوران شیمی درماین بدنتان دچار زخم نشود. در زمان کوتاه کردن ناخن‌ها گوشه‌های اطراف ناخن را جدا نکنید؛ ناخن هایتان را از ته نگیرید و هنگام استفاده از چاقو، یا سوزن یا قیچی خیلی مراقب باشید.
• به علائمی نظیر خیس شدن، قرمزی، ورم یا دردناکی در اطراف لوله‌هایی که به بدن متصل هستند (مانند سوند، کاتتر‌ها و آنژوکت) توجه کنید و هر تغییری را در اطراف آن به پزشک یا پرستار خود اطلاع دهید.
• بعد از هر وعده غذایی و قبل از خوابیدن دندان‌های خود را با مسواک بسیار نرم تمیز کنید. می‌توانید با شستشوی مسواک زیر آب گرم برس‌های آن را نرم‌تر کنید. از دهانشویه‌های غیرالکلی استفاده کنید.
• از پوست خود مراقبت کنید. برای نرم کردن و و پیشگیری از خشک شدن و ترک خوردن پوست، از کرم استفاده کنید. جوش‌ها را نباید کند یا فشار داد. بعد از استحمام، برای خشک کردن پوستتان، حوله‌ای نرم را روی آن قرار دهید و به آرامی خود را خشک کنید. حوله را روی سطح پوست نکشید.
• در صورت بریدن پوستتان، آن را با آب و صابون بشویید و برای ضد عونی کردن یا پانسمان آن با پزشک مشورت کنید.
• از نگهداری از حیوانات پرهیز کنید. نبایستی در تماس با حیوانات خانگی نظیر گربه، سگ ویا پرنده و یا ماهی باشید.
• برای تزریق هر نوع واکسنی نظیر آنفولانزا با پزشک یا پرستار خود مشورت کنید. تزریق واکسن‌های حاوی میکروب برای شما مجاز نیست.
• پس از غذا خوردن، باقی مانده‌ی آن را سریعا در یخچال قرار دهید. از خوردن غذاهای مانده، تاریخ مصرف گذشته، کپک زده و فاسد شده خودداری کنید. از سرد و گرم کردن چند باره‌ی غذا بپرهیزید.
• قبل از مصرف سبزیجات و میوه جات آن را به خوبی بشویید. از سبزیجات و میوه‌هایی که در مراحل برداشت و آماده سازی به گل و لای آغشته می‌شوند استفاده نکنید.
• غذاهای دریایی نظیر ماهی و گوشت قرمز یا مرغ وتخم مرغ را قبل از مصرف کاملا بپزید.
• در صورت ابتلا به تب، آن را به پزشک یا پرستار اطلاع دهید.

علائم عفونت:

به علائم عفونت توجه کنید و در صورت بروز، آن را به پزشک‌تان گزارش کنید. در اسرع وقت برای کنترل تب اقدام نمایید. علائم زیر ممکن است نشان دهنده‌ی وجود عفونت در بدن باشند:
• تب بالای 38 درجه
• تعرق
• قرمزی تورم و بادکردگی سردرد
• خشکی گردن
• کهیر یا اگزما
• ادرار خون آلود
• سرفه
• تکرر یا دردناکی دفع ادرار
• لرز
• گوش درد
• درد یا فشار در صورت و سینوس ها