توصیه‌های سلامت محیط کار

 توصیه های زیر در خصوص حفظ بهداشت محیط کار با توجه به بهداشت فردی و اقدامات لازم در محیط کاری است که توجه به آن می تواند در جلوگیری از ابتلا به این بیماری بسیار مفید فایده باشد.

پیشگیری برای خود و دیگران

  • پرهیز از دست دادن و روبوسی با یکدیگر
  • پرهیز از دست زدن به چشم ها، دهان و بینی
  • استفاده از دستمال کاغذی یا پوشاندن دهان و بینی با ارنج خمیده در هنگام عطسه یا سرفه و دورانداختن فوری دستمال در سطل دربسته
  • شست و شوی کامل دست ها با آب و صابون یا شوینده های با پایه الکل به طور متناوب
  • استفاده از هواکش و باز گذاشتن درها و پنجره های اتاق و در صورت امکان پنجره های خودرو در مبداء و مقصد.
  • همراه داشتن وسایل شخصی و ظروف (لیوان، بشقاب، قاشق) و موادغذایی در محیط کار
  • حفظ فاصله حداقل یک متری با افراد دارای نشانه های سرماخوردگی
  • ضدعفونی کردن وسایل شخصی شامل گوشی همراه، لپ تاب، سویچ ماشین، کارتی بانکی و میز
  • ماندن در خانه(خود قرنطینگی) در صورت داشتن علایم سرماخوردگی خفیف و مراجعه به پزشک در صورت داشتن تب و اشکال در تنفس

چه زمانی دست ها شسته شود؟

  • هنگامی که دست ها به وضوح آلوده هستند
  • بعد از سرفه و عطسه
  • قبل از خوردن غذا
  • قبل،حین و بعد از تهیه غذا

بعد از استفاده از سرویس بهداشتی

چه کسانی بایداز ماسک استفاده کنند؟

  • افرادی که از بیمار مراقبت میکنند
  • افرادی که علایم تنفسی (سرفه و عطسه دارند)

استفاده از ماسک تنها زمانی در پیشگیری اثر گذار است که همراه با بهداشت دست ها باشد.

اقدامات لازم برای پیشگیری در محیط کار:

  • نصب تابلوهای آموزشی
  • نصب دستورالعمل شستن دست ها برای از انتقال پیشگیری از انتقال بیماری های تنفسی به تعداد کافی در محل سرویس های بهداشتی
  • وجود سطل های درب دار پدالی برای همه قسمت های سازمان، جهت امحاء دستمال های کاغذی مصرف شده
  • استفاده از چادرنماز، مهر و سجاده شخصی در نمازخانه.
  • استفاده از هواکش و سیستم تهویه مناسب در سرویس های بهداشتی
  • وجود سیستم لوله کشی صابون مایع و یا حداقل ظرف همراه با مایع دستشوئی و دستمال کاغذی در محل سرویس های بهداشتی.
  • آموزش های لازم به کارکنان آشپزخانه و سایر کارکنان.
  • سرو غذا توسط سازمان در ظروف یکبار مصرف یا ظروف شخصی پرسنل
  • سرو نمک، قند و آب خوردن در آبدارخانه، آشپزخانه و سالن جلسات دربسته بندی های یکبارمصرف و یا همراه داشتن وسایل و مواد غذایی شخصی
  • اختصاص حداقل دو نوبت ماسک به کارکنان توسط کارفرما
  • استفاده از نیورهای خدماتی به عنوان مسئول نظافت و گند زدایی برای عمل طبق “دستور العمل گند زدایی توسط نیروی خدماتی”

 دستورالعمل گندزدایی ویژه نیروهای خدماتی

مقدمات

  • وجود مواد شوینده، گندزدا، امکانات و تجهیزات نظافت به مقدار کافی و لازم در محل
  • فرد/افراد مسئول نظافت در هنگام نظافت باید از ماسک، دستکش، و لباس کار مناسب و مقاوم در برابر خوردگی استفاده نمایند.
  • در حین کار با ترکیبات کلر و اسیدی لازم است از ماسک های تنفسی تمام صورت و با کارتریج مناسب برای گاز و بخارهای اسیدی استفاده شود.
  • در حین کاربرد مواد شیمیایی لازم است از دستکش و لباس مقاوم در برابر خوردگی اسیدی استفاده شود.
  • محل نگهداری مواد شوینده و گندزدا، لباس و وسایل حفاظتی مربوطه پیش بینی شود.
  • جداسازی سطل، دستمال ها، وسایل نظافت و گندزدایی سرویس بهداشتی از وسایل مکان های دیگر ازجمله آبخوری و …..
  • لازم است در محل ابتدا و انتهای محل نگهداری مواد شیمیایی، جعبه کمک های اولیه مشتمل بر حداقل موارد ذیل باشد: یک جفت دستکش یکبارمصرف ماده چشم شوی، ضدعفونی کننده پوست و محل جراحت، ماده شوینده نظیر صابون و ترجیحاً صابون مایع صابون با پایه الکلی بدون نیاز به شستشو با آب، چهار عدد گاز استریل، یک رول باند، یک پماد سوختگی، یک عدد قیچی، پنبه به مقدار کافی و ده عدد چسب زخم.

روش

  • هنگام گندزدایی و نظافت، ساختمان باید خالی بوده و درها و پنجره باز گذاشته شوند و هواکش جهت تهویه بهتر هوا نیز روشن باشد.
  • محلول گندزدا باید روزانه تهیه و استفاده شود (کارایی محلول پس از گذشت 42 ساعت کاهش میابد(.
  • محلول کلر برای ضدعفونی کردن سطوح بسیار کارساز است. برای این کار ابتدا یک بطری یا ظرف مناسب برای درست کردن محلول تهیه کنید.
    • برای مواردی که با دهان در تماس هستد یک قاشق غذا خوری وایتکس در 4 لیتر آب سرد
    • برای سطوح غیر متخلخل مثل سرامیک، کاشی، سینک و غیره یک سوم فنجان وایتکس در 4 لیتر آب سرد
    • برای سطوح متخلخل مثل سطوح چوبی یک و دو سوم فنجان وایتکس در 4 لیتر آب
  • محلول الکل برای ضدعفونی کردن سطوح اتانول (الکل اتیلیک) میباشد و سایر انواع الکل مانند متانول(الکل متیلیک و الکل چوب) شدیدا سمی هستند. بهتر است برای تهیه محلول ضدعفونی از الکل سفید استفاده شود اما در صورت عدم دسترسی به آن، استفاده از الکل صنعتی (زرد) بلامانع است.با این حال به دلیل وجود مقادیری متانول در الکل صنعتی، از آن برای ضدعفونی کردن سطوح و در فضاهای دارای تهویه مناسب استفاده کنید.استفاده افراطی از الکل صنعتی باعث مسمویت می شود.

تهیه الکل 70%

  • مخلوط کردن 7 فنجان الکل 100% با 3 فنجان آب
  • مخلوط کردن 5 فنجان الکل 96% با دو فنجان آب
  • مخلوط کردن 4 فنجان الکل 90% با 1قسمت آب
  • لازم است نظافت و گند زدایی از یک نقطه آغاز و در طرف یا نقطه مقابل به پایان برسد.
  • دو مرحله نظافت و گندزدایی جدا از یکدیگر بوده و نباید هیچگونه اختلاطی بین شوینده و گندزدا انجام گیرد.
  • جهت زدودن و کاهش بار آلودگی سطوح از عامل بیماریزا، ابتدا سطوح با دستمال مرطوب و آغشته به مواد شوینده نظافت می گردد(پاک کردن گرد و غبار و خورده ریزها از سطح).
  • برای گندزدایی، دستمال در سطل یا ظرفی که محتوی محلول گندزدا است غوطه ور شده پس از فشردن و زدودن محلول اضافی، بر روی کلیه سطوحی که تماس مشترک برای آنها وجود دارد کشیده می شود.
  • لازم است رطوبت ناشی از آغشته شدن سطوح (میله ها، دستگیره ها، پشتی صندلی و فرمان و …) به مواد گندزدا به صورت خودبه خودی خشک شده و از خشک کردن سطوح با وسایل و یا دستمال دیگر ممانعت به عمل آید (مهم(
  • برای نظافت سطوح لازم است 4 دستمال مجزا پیش بینی شود و پس از هر بار نظافت دستمال ها حتماً شسته و گندزدایی شوند تا برای نوبت بعدی استفاده آماده گردند.
  • دستمال ها و وسایلی که برای نظافت استفاده می شود باید از وسایلی که برای شستشو و نظافت سرویس های بهداشتی بکار میرود جدا بوده و در هیچ شرایطی مشترکاً استفاده نگردد.

مکان ها ضروری جهت نظافت و گندزدایی

  • نظافت وگندزدایی سطوح دارای تماس مشترک شامل نرده پله ها، میله های عمودی و افقی، پشتی صندلی ها، دستگیره های در، به صورت مستمر
  • نظافت، شستشو و گندزدایی تمام سطوح سرویس های بهداشتی به طور مرتب.
  • نظافت وگندزدایی کف اتاق ها، راهروها، سالن های آمفی تئاتر و …. به صورت روزانه.
  • جمع آوری دستمال کاغذی های استفاده شده و همچنین وسایل یکبارمصرف نظافت در کیسه های پلاستیکی محکم و سطل های دردار پدالی و دفع آنها در آخر هر نوبتکاری توسط مسئول نظافت همان نوبت.
  • شستشو و گندزدایی مستمر کلیه قسمت های آشپزخانه و یا محل های جانبی.

مدیریت شیوع در نیروی انسانی:

با توجه به اهمیت نیروی انسانی در ساختار سازمانی، داشتن استراتژی پیشگیرانه و درمانی در خصوص مقابله با این بیماری ویروسی میتواند از شدت آسیب به نیروهای انسانی بکاهد. استراتژیهای سازمان در این زمینه شامل؛ کاهش انتقال بیماری در بین کارکنان و حفاظت از افراد آسیب پذیر/ با ریسک بالا می باشد.

  • از برگزاری جلسات، رویدادها و همایش های غیرضروری تا هنگام اطمینان از کنترل بیماری در کشور خودداری گردد. برگزاری جلسات ضروری می تواند به شکل ویدئو کنفرانس برگزار شود.
  • از انجام مأموریت های اداری غیرضروری تا هنگام اطمینان از کنترل بیماری در کشور خودداری گردد.
  • تمامی مدیران ارشد تا زمان اطمینان از کنترل بیماری در کشور از گرفتن مرخصی های طولانی مدت منع شوند و در صورت ضرورت به این امر، نفر جایگزین مناسب با اختیارات کافی در نظر گرفته شود.
  • مدیران می بایست نسبت به افزایش احتمالی تعداد غیبت های کارکنان درنتیجه بیماری ایشان و خانواده های آنها آمادگی داشته باشند و برای ادامه کار مرکز تحت امرشان برنامه ریزی نمایند. در نظر گرفتن اعضای جایگزین برای افراد کلیدی در صورت بیمار شدن آنها ضروری می باشد.
  • مدیران ارشد شرکتها، مدیران یا روسای مالی/ اداری جهت مدیریت بیماری بودجه کافی را تأمین نمایند تا در صورت ابتلای کارکنان با مشکل تأمین هزینه مواجه نگردند.
  • تمامی ورود و خروج افراد، تجهیزات و مواد (به صورت خاص مواد غذایی) بایستی با دقت کنترل گردد.

 کاهش انتقال بیماری در بین کارکنان

تمهیدات لازم جهت عدم حضور افراد دارای علایم بیماری

  • در صورت بروز هرگونه علائم شبیه سرماخوردگی های فصلی در کارکنان مانند تب ، سرفه و گلودرد و سایر علائم تنفسی و تنگی نفس بلافاصله از ادامه کار خودداری نموده و در منزل بمانند و استراحت نمایند تا زمانی که خطر انتقال به سایر افراد کاهش یابد.
  • شروع بکار افراد فوق الذکر فقط با ارائه گواهی سلامت و تائید مرکز بهداشتی درمانی/پزشک معتمد سازمان امکانپذیر خواهد بود. لازم است هماهنگی های لازم با کارفرما در طول مدت غیبت از کار فراهم شده و جایگزینی برای وی تا انتهای دوره درمان پیش بینی شود. در این شرایط می بایست حقوق و مزایای کامل فرد بیمار طبق مقررات سازمانی پرداخت و امنیت شغلی فرد در زمان ترک خدمت حفظ گردد.
  • شاغلین بایستی بیمار بودن خود را در اسرع وقت به سرپرستان مربوطه اطلاع دهند تا برای جایگزینی افراد چاره ای اندیشیده شود.
  • اطلاع رسانی مناسب به شاغلین در خصوص در معرض خطر بودن افراد با ریسک بالا ازجمله، افراد مسن، شاغلین دارای بیماری های زمینه ای و مزمن، زنان باردار و … از طریق آموزش های مستمر انجام گیرد.
  • سرپرستان واحدهای مربوطه باید فرآیند درمان بیماران را تا زمان بهبودی پایش نموده و برای نیروهای کلیدی سازمان (فرایندهایی که نیازمند شاغلین با تخصص های ویژه است) حتماً افراد جایگزین را پیش بینی نمایند.
  • کارفرمایان می بایست به شاغلین این اطمینان را بدهند که مرخصی های ناشی از بیماری، برای فعالیت آنها در آینده مشکل ساز نبوده تا در صورت وجود علائم بیماری بتوانند بدون محدودیت در منزل دوران نقاهت را سپری نمایند.
  • درصورتیکه ابتلا به عفونت کرونا ویروس یک شاغل تأیید شود، روسا و سرپرستان می بایست سایر کارکنان در ارتباط با فرد بیمار را از مواجهه احتمالی با کرونا ویروس در محیط کار مطلع نمایند و برای بررسی های بیشتر و اطمینان از عدم ابتلا به بیماری تحت نظر قرار دهند.

 حفاظت از افراد آسیب پذیر/ با ریسک بالا

  • افراد مسن، افراد دارای بیماری های زمینه ای (مثل دیابت، آسم و بیماری های قلبی) و زنان باردار به علت مستعدتر بودن برای عفونت های تنفسی، در صورت ابتلا افراد اسیب پذیرتری هستند.
  • روسا و سرپرستان بایستی افراد دارای بیماری های زمینه­ای و زنان باردار را شناسایی و در صورت غیبت این افراد موضوع را به صورت جدی مورد پیگیری قرار دهد.