در نخستین رویداد تخصصی «تبیین مراقبت معنوی» مطرح شد، بعد معنوی به ابعاد سلامت جهانی  افزوده شده است و همین موضوع بیانگر اهمیت مراقبت معنوی در بیماران است .

به گزارش معاونت ارتباطات و جذب مشارکت های مردمی،  دکتر هادی بیژن نژاد در  این رویداد  که با همکاری مکسا و مرکز آخوند خراسانی در مشهد برگزار شد، با بیان این مطلب افزود: سازمان بهداشت جهانی در آخرین طبقه‌بندی خود، بیماری‌ها را به چهار دسته جسمی، اجتماعی، روانی و معنوی تقسیم‌بندی کرده است.

مدیر مکسای مشهد گفت: برخی بیماری‌های روحی و روانی  از بیماری‌های جسمی سخت مانند سرطان نشات می گیرد و بر همین اساس روانشناسی تسکینی و مراقبت معنوی تسکینی پاسخی به نیازهای ضروری بیماران است که باید در مراکز درمانی به آن توجه شود.

دکتر بیژن نژاد با اعلام اینکه آمار بیماران مبتلا به سرطان در مشهد به 2300 می رسد، افزود: هر ماه به این تعداد 200 بیمار اضافه می شود و بنا بر پیش بینی ها آمار ابتلا به سرطان تا سال ۲۰۴۰ دو برابر خواهد شد.

طب تسکینی؛ رویکردی نوین در مراقبت از بیماران
دکتر محمد جهانگیری، مدیرعامل مکسا، دیگر سخنران این مراسم به تبین مفاهیم و اصول طب حمایتی و تسکینی پرداخت و گفت:  طب حمایتی و  تسکینی تنها به درمان درد محدود نمی‌شود، بلکه به بهبود کیفیت زندگی بیمار و خانواده وی در تمام ابعاد جسمی، روانی و معنوی نیز توجه دارد.

در ادامه دکتر محمدمهدی احمدی فراز، مسئول مراقبت معنوی مکسا و مدیر پژوهشکده مطالعات معنوی قم، به بررسی ارتباط میان مراقبت معنوی و تاب‌آوری بیماران پرداخت و با ارائه نتایج مطالعات مختلف نشان داد که مراقبت‌ معنوی می‌تواند به طور قابل توجهی به افزایش تاب‌آوری بیماران در برابر بیماری و بهبود کیفیت زندگی آن‌ها کمک کند.
وی افزود: از سال 1389 که خدمت  مراقبت معنوی در  مکسا ارائه شد، سعی کردیم  با محتوای دینی روش مند به سوالات بیماران پاسخ بدهیم به طوری که  بیماری سبب بیداری شود.‌

تربیت متخصصان مراقبت معنوی

در ادامه حجت‌الاسلام و المسلمین علی دیانی، مدیر بنیاد خیریه آلاء به ارائه گزارشی از فعالیت‌های این بنیاد در زمینه طب تسکینی پرداخت و گفت: حوزه علمیه مشهد در راه‌اندازی رشته‌ای تخصصی در مراقبت و سلامت معنوی پیشگام شده که افتخار بزرگی است، چرا که جای این رشته در حوزه‌  علمیه خالی بود.

وی با اشاره به تجربه موفق طلاب در مراقبت معنوی از بیماران گفت: این امر به نوعی ادامه‌ دهنده سنت مراقبت معنوی است که در زمان ائمه اطهار (ع) نیز وجود داشت.

حجت‌الاسلام و المسلمین علی رحمانی، مدیرکل آموزش دفتر تبلیغات اسلامی خراسان رضوی و رییس مرکز تخصصی آخوند خراسانی، نیز به اهداف تأسیس این رشته در این مرکز تخصصی اشاره کرد و گفت: این مرکز قصد دارد با راه‌اندازی دوره‌های آموزشی تخصصی به این نیاز مرتبط با حوزه معنویت و دین پاسخ دهد.

وی افزود: با بازتعریف مفاهیمی مانند مرگ و مفهوم مرگ آگاهی در چارچوب آموزه‌های دینی، می‌توان به بیماران و خانواده‌های آن‌ها در مواجهه با مسائل پیچیده زندگی یاری رساند.

مدیر مرکز تخصصی آخوند خراسانی تصریح کرد : هدف ما از مشارکت در این طرح، انجام مطالعات شناختی و مسئله یابی برای  کاربردی سازی علوم اسلامی در قالب طراحی رشته مراقبت معنوی است./