درمان بیماری سرطان در همه کشورها طولانی و هزینهبر است و به چالشی جدی برای جوامع، خانوادهها و افراد بیمار تبدیل شده است و به همین دلیل سیستمهای بهداشتی به دنبال مراقبت بهینه و جامع از بیماران مبتلا به سرطان هستند. وقتی مادر یک خانواده دچار بیماری سرطان میشود، علاوه بر مشکلاتی که برای خودش به وجود میآید، خانواده او نیز به شدت تحت تاثیر قرار میگیرند. یا اگر فرزند خانواده دچار این بیماری شود، مادر و پدر هر دو درگیر میشوند. یا اگر پدر خانواده مبتلا به سرطان شود، اقتصاد خانواده ممکن است دچار مشکلات جدی شود. به همین دلیل است که بیماری سرطان به مراقبت بهینه و جامع نیاز دارد.
در زمینه مراقبتهای حمایتی و تسکینی، مکسا وارد عمل شده و تلاش کرده تا مدیریت بهینه و جامعی را در این زمینه داشته باشد. مکسا از سال 1388 فعالیت خود را آغاز کرده است و با توجه به نظر خیرین به ویژه آقای محمدرضا دیانی (مالک و مدیرعامل گروه انتخاب) که اصلیترین حامی مالی مکسا است، تلاش کرده تا بهترین و باکیفیتترین مراقبتها و خدمات را به بیماران مبتلا به سرطان و خانوادههای آنها ارائه دهد.
در ابتدا قرار شد ارائه خدمات به نیازمندترین افراد انجام شود، افرادی که بعضا در مراحل انتهایی زندگی خود بودند و پزشکان هم از درمان آنها قطع امید کرده بودند. این افراد بهرحال مشکلاتی از نظر جسمانی و روحی و روانی دارند و دچار مشکلاتی مانند ناتوانی، زخم بستر و … میشوند و بعضا اتفاقات ناگواری هم برای آنها رخ میدهد. همچنین به دلیل اینکه بیماران مبتلا به سرطان تحت فشارهای روحی و روانی زیادی قرار میگیرند به مشاوره نیاز دارند و در همین راستا خدمات روانشناختی و روانشناسی در مکسا به بیماران ارائه میشود. در زمینه مباحث معنوی هم تلاش میکنیم با استفاده از متخصصین این حوزه مشاورهها و مطالب کاربردی و مفید را به بیماران ارائه کنیم. حوزه دیگر فعالیت مکسا، مباحث اجتماعی است. وقتی یکی از والدین دچار بیماری سرطان میشود، ممکن است فرزندان خانواده هم تحت تاثیر قرار بگیرند و مثلا دچار افت تحصیلی شوند یا تامین هزینههای تغذیه خانواده دچار مشکل شود و غیره. حتی پس از مرگ بیمار، خانواده ممکن است نیاز به حمایت داشته باشد. در این موارد مکسا ورود میکند و خدمات لازم را به بیماران و خانوادهها آنها ارائه میدهد. در واقع مکسا تلاش کرده عمل به شعار “کار اولویتدار بر زمین مانده” را در دستورکار خود قرار دهد.
در حوزه درمان سرطان، مکسا خدمات بالینی را که قبلا صرفا در بیمارستانها ارئه میشد، در منزل ارائه میدهد، به ویژه برای بیمارانی که توان خروج از خانه را ندارند. بعد از مدتی کلینیکی را هم راهاندازی کردیم تا بیمارانی که میتوانستند از خانه خارج شوند، بخشی از خدمات را در این کلینیک دریافت کنند.
باید توجه داشت بیمارانی که در مراحل آخر بیماری خود هستند، وقتی در بیمارستان بستری میشوند هزینههای بسیار زیادی هم به خانواده آنها و هم به نظام سلامت وارد میشود و در عین حال رابطه این افراد در روزهای پایانی عمرشان با خانوادهشان قطع میشود این در حالیست که در بسیاری از کشورها توصیه میشود خدمات به این افراد در منزل یا در هاسپیس ارائه شود.
در زمینه ارائه خدمات به بیماران در منزل، مکسا تجهیزات موردنیاز بیمارستانی را به منازل بیماران میبرد و به نوعی یک بیمارستان خانگی را برای فرد بیمار در خانه خودش ایجاد میکند. آموزشهای لازم برای کمک به بیمار نیز توسط مکسا به خانواده فرد بیمار ارائه میشود. خدمات تخصصی مانند ارسال پزشک، پرستار، فیزیوتراپ، روانشناس و غیره به منزل فرد بیمار نیز در دسترس قرار دارند. در عین حال یک مرکز تماس هم برای پاسخگویی به سوالات بیماران و خانوادههای آنها راهاندازی شده که به صورت 24 ساعته میتواند به سوالات پاسخ دهد.
درمان بیماران مبتلا به سرطان در خانه مزایای زیادی دارد. از جمله اینکه هزینههای خانواده به شدت کاهش مییابد. در مکسا بابت خدماتی که به بیماران ارائه میشود، هیچ هزینهای دریافت نمیشود و تمام این هزینهها از سوی خیرین تامین میشود. این اتفاق باعث میشود تا خانواده فرد مبتلا به سرطان به ورطه فقر نیفتند و فشار بر سیستمهای بیمارستانی به ویژه تختهای مراقبتهای ویژه نیز کاهش مییابد.
براساس تفاهمنامهای که با وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی امضا کردیم، ارائه خدمات حمایتی و تسکینی به بیماران سرطانی را در 17 دانشگاه علوم پزشکی و در بیمارستانهای دولتی دانشگاهی راهاندازی کردیم.
بنابراین مکسا در پنج سطح خدمات خود را به بیماران مبتلا به سرطان و خانوادههای آنها ارائه میکند:
1- خدمات بالینی در خانه
2- خدمات در بیمارستان که شامل بیمارستانهای فیروزگر و حضرت فاطمه میشود. در این دو بیمارستان بخش بستری داریم و خدمات حمایتی و تسکینی در آنها ارائه میشود.
3- ارائه خدمات در سطح کلینیک و به صورت سرپایی در اصفهان، مشهد، تهران، قم، کاشان و کرمان
4- مرکز تماس 24 ساعته مشاوره و پاسخگویی به سوالات بیماران و خانوادههای آنها
5- طراحی هاسپیسها برای بیماران. البته قسمتی تحت این عنوان در بیمارستان فیروزگر راهاندازی شده است.

آیا مکسا در زمینه آموزش و پژوهش مرتبط با سرطان هم فعالیتی داشته است؟
علاوه بر اینها مکسا در زمینه فعالیتهای آموزشی و پژوهشی نیز فعالیت زیادی دارد. مرکز آموزشی مهارتی را با مجوز وزارت بهداشت تاسیس کردیم که به متخصصان آموزشهای لازم را برای ارائه خدمات به بیماران مبتلا به سرطان ارائه میکند. در حوزه پژوهش هم در حال همکاری با دانشگاهها برای ارائه مقاله در کنگرههای تخصصی هستیم.
آیا مکسا در حوزه غربالگیری و پیشگیری سرطان هم فعالیتی داشته است؟
در ادامه فعالیت مکسا به این نتیجه رسیدیم که همه بیماران مبتلا به سرطان به دریافت این خدمات نیاز دارند، نه صرفا بیمارانی که در مراحل انتهایی بیماری هستند. در همین راستا به حوزههای پیشگیری و غربالگری هم ورود کردهایم. تلاش ما این است که به ترویج فرهنگ خودمراقبتی در حوزه سرطان در کشور کمک کنیم. در این زمینه تشخیص زودهنگام و غربالگری دو اولویت کاری مکسا است. این موضوع به ویژه در خانوادههای پرخطر اهمیت زیادی دارد. از طریق مذاکره با برخی سازمانها و شرکتهای دولتی و غیردولتی در حال برگزاری کلاسهای آموزشی و غربالگری افراد مشکوک به سرطان پستان هستیم. علت انتخاب سرطان پستان برای غربالگری نیز این است که در مکسا، مادران در اولویت قرار دارند چون آنها پایههای هر خانوادهای هستند. به دنبال راهاندازی سامانه خودمراقبتی سرطان نیز با همکاری وزارت بهداشت هستیم.
مکسا تاکنون خدمات خود را به چند بیمار ارائه کرده است؟
مکسا طی 13 سال فعالیت خود به حدود 25 هزار بیمار در 6 استان کشور خدمات موردنیاز را ارائه کرده است و هدف موسسه این است که بتواند تا 100 هزار بیمار را تحت پوشش خدمات خود قرار دهد. باید بدانیم که حدود 900 هزار بیمار مبتلا به سرطان در کشور داریم و سالانه چندین هزار نفر نیز به این تعداد اضافه میشود.