مدیرعامل مکسا گفت: تعاملات بیمار و کادر درمانی در آینده مبتنی بر هوش مصنوعی و فضای مجازی خواهد بود و دیجیتالی شدن خدمات، هزینهها را کاهش داده و مدیریت بهینه منابع را ممکن میکند.
به گزارش معاونت ارتباطات و جذب مشارکتهای مردمی مکسا، دکتر محمد جهانگیری در مراسم اعطای گواهی به دانش آموختگان نخستین دوره مراقبتهای حمایتی و تسکینی که در سالن امام جواد(ع)وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی برگزار شد، بر ضرورت استفاده از سیستمهای هوش مصنوعی و سلامت دیجیتال تأکید کرد و افزود: ۶۵ درصد تعاملات بین بیمار و کادر درمانی در آینده بر بستر فضای مجازی و هوش مصنوعی خواهد بود.
وی تأکید کرد: هوش مصنوعی و سلامت دیجیتال آینده درمان را متحول میکند و موجب کاهش هزینهها و افزایش کیفیت خدمات خواهند شد.
مدیرعامل مکسا با بیان اینکه باید به سمت خود مراقبتی برویم و هوش مصنوعی را در تشخیص ها دخیل کنیم، اظهار داشت: در مکسا سیستم ارجاع مبتنی بر این فرایندها تدوین شده است.
دکتر جهانگیری کال سنتر مکسا(مرکز پاسخگویی 24 ساعته) یا مکسای مجازی را مرکزی پیشرفته دانست و گفت: در این مرکز مشاورههای تخصصی مجازی در حوزه های تغذیه، روانشناسی، پزشکی و پرستاری در طول شبانه روز به بیماران و خانوادههای آنان ارائه می شود و مکسا آمادگی دارد این خدمت ارزشمند را در سطح ملی برای دیگر خیریهها یا مراکز درمانی از طریق خرید خدمت در اختیار آنان قرار دهد.
دکتر جهانگیری با بیان اینکه مراقبتهای حمایتی و تسکینی بر اساس تعریف سازمان جهانی بهداشت یک کار گروهی است، افزود: این مراقبتها شامل ابعاد مختلف ارائه خدمت است که علاوه بر خدمات پزشکی و پرستاری شامل روانشناسی و مراقبت معنوی هم میشود تا کیفیت زندگی بیمار و خانواده وی افزایش یابد.
وی با تأکید اینکه مراقبتهای حمایتی و تسکینی بیمار محور است، افزود: متأسفانه ما با شاخصهای بهداشت جهانی فاصله داریم.
وی دخالت در کاهش بروز یا پیشگیری از سرطان را مؤثر دانست و افزود: مهمترین موضوع در پیشگیری آموزش و آگاهی بخشی حوزه سلامت است که با تشخیص به موقع، موجب کاهش مرگهای زودرس میشود.
دکتر جهانگیری با اشاره به الگوی مدیریت بهینه و جامع بیماری سرطان اظهار داشت: این الگو که در 26 گام در مکسا طراحی شده است، به مدیریت بیمار، بیماری و ممیزی میانجامد و در نهایت بار بیماری را کاهش میدهد.
راهکاری برای کاهش بار بیمارستانها
دکتر جهانگیری با اشاره به خدمت مراقبت در منزل مکسا به عنوان خدمتی منحصربفرد در کشور گفت: اگر مراقبت در منزل توسط مکسا ارائه نشود، بیماران مجبور به استفاده از ظرفیت بیمارستانها خواهند شد و ۷۰ درصد تختهای ICU اشغال میشود.
مدیرعامل مکسا با اشاره به تأثیر خدمات حمایتی این مجموعه گفت: در ۱۵ سال اخیر، ۴۰ هزار بیمار مبتلا به سرطان و خانوادههایشان از خدمات رایگان مکسا بهرهمند شدهاند. از این تعداد، 9 هزار و 480 بیمار در منزل فوت کردهاند. اگر این بیماران در بیمارستان بستری میشدند، بار مالی آن به مراتب بیشتر بود.
دکتر جهانگیری اعلام کرد: هم اکنون 2 هزار و ۱۳۴ بیمار از خدمات مراقبت در منزل مکسا استفاده میکنند. این تعداد بیمار معادل ظرفیت یک بیمارستان ۳ هزار تخته است که هزینه آن برای دولت حدود 3 هزار و 300 میلیارد تومان خواهد بود. در حالی که مکسا این خدمت را تنها با ۱۵۰ میلیارد تومان ارائه داده و هیچ هزینهای نیز از بیماران دریافت نکرده است.
مدیرعامل مکسا بر لزوم گسترش مراقبتهای حمایتی و تسکینی تأکید کرد و افزود: ارائه این خدمات در منزل نه تنها موجب کاهش هزینههای درمانی میشود، بلکه کیفیت زندگی بیماران و خانوادههای آنها را نیز بهبود میبخشد.
دکتر جهانگیری اجرای الگوی مدیریت بهینه سرطان را به همه نیکوکاران توصیه کرد و از آمادگی مکسا برای همکاری در سطح ملی خبر داد.
بومی سازی مراقبتهای حمایتی و تسکینی در مکسا
دکتر سوزان حجت مدیر سابق مکسای تهران دیگر سخنران این آیین بود که به طور مجازی در این مراسم حضور داشت. وی گفت: مکسا با استانداردسازی فرآیندهای درمانی، مدلهای خدماتی متناسب با نظام سلامت ایران را تعریف کرده و توانسته مدلهای بومی ارائه خدمات را در کشور پیادهسازی کند.
وی افزود: این مدل با در نظر گرفتن ویژگیهای فرهنگی و اعتقادی جامعه ایران، ساختاری را برای مراقبتهای تسکینی و سرطان ایجاد کرده که در کشورهای غربی پس از دههها تجربه به مرحله اجرا در آمده است.
مدیر سابق مکسای تهران به راهاندازی بخش مراقبتهای تسکینی در بیمارستان شریعتی، تعریف مأموریت ویژه برای بخشهای بستری در بیمارستانهای حضرت فاطمه و فیروزگر و کلینیکهای مختلف در بیمارستان حضرت رسول اکرم اشاره کرد و افزود: این ساختارها توانستهاند روند درمان سرطان را بهینهسازی کرده و از اشغال بیش از حد بخشهای آیسییو جلوگیری کنند.
وی ادامه داد: مکسا در حوزه مراقبتهای تسکینی از کودکان مبتلا به سرطان نیز فعالیت گستردهای داشته و بخش تسکینی بیمارستان مفید را راه اندازی کرده است. همچنین خدمات حمایتی و تسکینی در پیوند مغز استخوان را برای اولین بار به بیماران بستری در بخشهای غیر ایزوله بیمارستان شریعتی ارائه کرده است.
دکتر حجت تأکید کرد: مکسا در نظر دارد در سال ۱۴۰۴ مدلهای نوین خدمات تسکینی را معرفی کند. همچنین، مرکز آموزش مهارتی مکسا از سال آینده دورههای تخصصی پزشکی، پرستاری و مددکاری را برگزار خواهد کرد.
در پایان این آیین از 12 کتاب آموزشی درباره سرطان که به همت معاونت پژوهش مکسا چاپ شده است، رونمایی شد.
گفتنی است، آیین اعطای گواهینامه به دانش آموختگان نخستین دوره مراقبتهای حمایتی و تسکینی با مشارکت مرکز مدیریت پیوند و درمان بیماریها، مرکز ملی آموزش مهارتی حرفهای وزارت بهداشت و موسسه نیکوکاری کنترل سرطان ایرانیان (مکسا) با حضور رابطان سرطان دانشگاههای علوم پزشکی و نمایندگان سایر معاونتهای وزارت بهداشت در ستاد وزارت بهداشت برگزار شد.
در این آیین کشوری گواهینامه مهارت آموزان پزشک و پرستار دانشگاههای علوم پزشکی کرمانشاه، شیراز، اراک، ارومیه، قم، اهواز، تهران، مشهد و اصفهان اعطا شد./