ضد عفونی کردن و شست و شوی دست ها

در حالی که خطر شیوع ویروس کرونا، مدارس و دانشگاه های چند استان را به تعطیلی کشانده، تکاپوی زیادی برای پیشگیری از ابتلا به آن در بین مردم به راه افتاده است. همانطور احتمالا تا کنون متوجه شده اید، یکی از مهمترین راه های انتقال این ویروس، انتقال از طریق سطوح است. بنابراین ضد عفونی کردن سطوح، شست و شوی دست ها و پوست مناطقی از بدن که با سطوح در تماس اند، می‌تواند نقش قابل توجهی در کاهش خطر انتقال این ویروس ایفا کند. بهترین شیوه ها برای از بین بردن این ویروس از روی سطوح، شست‌ و شوی دست‌ها و سطوح با شوینده ها (مایع دستشویی یا ظرفشویی، شامپو، صابون و غیره) و یا استفاده از محلول های الکلی‌ است.

نکاتی برای شست و شوی دست‌ها با شوینده‌ها:

  • ترجیحا از صابون های جامد استفاده نکنید.
  • همه‌ی مناطق دست‌های خود را با دقت و طبق شیوه‌ی پیشنهاد شده توسط سازمان جهانی بهداشت بشویید.
  • قبل از آغاز به شستن دست‌ها، شیر آب و دکمه‌ی مخزن مایع دستشویی را به شوینده آغشته کنید.

نکاتی برای ضد عفونی کردن دست‌ها و سطوح با الکل:

مناسب ترین الکل برای انجام ضد عفونی، اتانول (یا الکل اتیلیک) است.
از مصرف متانول (الکل متیلیک) خودداری نمایید.
بهترین قدرت ضد عفونی کنندگی الکل، در غلظت‌های بین ۶۰ تا ۹۰ درصد و خصوصا در غلظت ۷۰ درصد است.
خوردن شوینده یا الکل به هیچ عنوان نمی‌تواند ویروس هایی که وارد بدن شده اند را از بین ببرد.
طبق مطالعه‌ای که در سال ۲۰۰۵ و بر روی ویروس سارس (که از خانواده‌ی کرونا ویروس هاست) انجام گرفته1، تقریبا همه‌ی ضد عفونی‌کننده‌های مبتنی بر الکل (شاامل اتانول و ایزوپروپانول) و همچنین تمیز کننده های با پایه‌ی سفید کننده (وایتکس) موجود در بازار به راحتی می‌توانند سطوح مختلف را ضد عفونی کنند.

 

  1. journal of hospital infection, 2005, 61, 107-111

 

نویسنده: محمد سجاد زارع

کارشناس واحد آموزش و پژوهش