سرطان روده بزرگ چهارمین سرطان شایع در ایران است، سرطان‌های روده بزرگ از پولیپ‌های غددی منشأ می‌گیرند.

پولیپ رشد غیر‌طبیعی توده‌های خوش‌خیم در جدار اعضای بدن است، تبدیل پولیپ به سرطان یک فرایند چند مرحله‌ای است که از تجمع تغییرات ‍ژنتیکی ناشی می‌شود و حداقل 10 سال طول می‌کشد تا پولیپ به سرطان تبدیل شود.

فاکتورهایی که در بروز این سرطان موثرند عبارتند از:
سابقه خانوادگی، وجود بیماریهایی همچون کرون و کولیت اولسراتیو، پولیپ روده و نوع رژیم غذایی.

عوامل رژیم غذایی که در بروز سرطان روده بزرگ موثرند از این قرارند:
افزایش مصرف گوشت ها به خصوص گوشت قرمز
افزایش دریافت چربی به خصوص چربی های اشباع
کاهش مصرف سبزیجات
کاهش مصرف غلات پرفیبر و افزایش دریافت غلات تصفیه شده
کاهش دریافت کارتنوئیدها
کاهش دریافت ویتامینD، ویتامینE و فولیک اسید
کاهش دریافت کلسیم، روی و سلنیوم

عوامل غذایی که در جلوگیری از بروز این سرطان موثرند عبارتند از:
اسیدهای چرب امگا ۳ که در منابع دریایی و منابع دیگر همچون روغن دانه کتان به وفور یافت می شوند
سبوس گندم
حبوبات
فیتوکمیکال ها (آنتی اکسیدانهای گیاهی)
لینولنیک اسید
بوتیریک اسید که در چربی لبنیات یافت میشود و نیز در طی فرآیند تخمیرفبیرها و کربوهیدرات ها در روده بزرگ توسط باکتریها بوجود می آید.
کلسیم موجود در لبنیات هم نقش موثری در پیشگیری از سرطان روده بزرگ دارد.

 

توصیه های تغذیه ای:
محدودیت مصرف گوشت قرمز تا کمتر از ۳ بار در هفته
استفاده از روشهای پخت کم چرب مثل تنوری کردن، بخارپز و آب پز کردن و کبابی کردن
افزایش مصرف میوه و سبزی تا ۵ وعده یا بیشتر در روز
افزایش دریافت منابع آنتی اکسیدانی و کارتنوئیدها مثل گوجه فرنگی، هویج، کلم، سیر، چای سبز  و…
استفاده از سبزیجات فراوان با هر وعده غذایی
انجام تمرینات ورزشی حداقل ۵ بار در هفته و هربار حداقل نیم ساعت

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *