ساختار سازمانی مکسا

در حین درمان و پس از پایان درمان ابتدایی، بسیاری از بیماران علیرغم اینکه بهبودی نسبی یا کامل پیدا کرده‌اند، غالباً تا مدت‌ها پس از درمان کماکان دچار مشکلات جسمی ‌و روانی متعددی هستند که ناشی از عوارض بیماری و درمان‌ می‌باشد. در این شرایط بازتوانی بیمار و خانواده برای رسیدن به حداکثر سلامت جسمی‌ و روانی و عملکرد قابل قبول بسیار اهمیت دارد.

در مقاطعی از بیماری که شرایط جسمی ‌بیمار، امکان حضور سرپایی او را در مراکز درمانی سلب می‌کند و رفت و آمد مکرر به این مراکز مشکلات فراوانی را برای بیمار و خانواده او به همراه دارد، تيم ‌مراقبت در منزل به منظور تسهیل ارائه خدمات، در ساعات مختلف شبانه روز و تمامی ‌ایام هفته (حتی روزهای تعطیل) بر اساس درخواست بیمار یا خانواده او و طبق برنامه‌ریزی مرکز به منزل بیمار اعزام مي‌شود. اين تيم متشكل از پزشک متخصص، پزشك عمومی، پرستار، فیزیوتراپیست، کاردرمانگر، مددکار اجتماعی، روان‌شناس و مراقب معنوی می‌باشد. شبکه مراقبت در منزل با جلوگیری از مراجعات غیر ضروری بیمارستانی، کاهش درد و رنج بیمار و خانواده، کاهش قابل ملاحظه هزینه‌های نظام سلامت و آزادسازی تخت‌های بیمارستانی را به دنبال دارد.

این درمانگاه با تمرکز بر خدمات تخصصی طب تسکینی (کنترل علائم آزارنده جسمی) در بیمارستان راه‌اندازی می‌شود. همچنین پشتیبانی از بیماران جهت سیر بهینه مراحل درمانی در بیمارستان و ارائه مراقبت‌های حمایتی و تسکینی به بیماران بستری شده در بخش‌های درمانی(هماتولوژی آنکولوژی،…) و ارائه مراقبت‌های روان‌شناختی و معنوی در بخش‌های بستری اعم از درمانی و تسکینی با هماهنگی تیم سایکوآنکولوژی بیمارستان از کارکردهای تکمیلی درمانگاه طب تسکینی می‌باشد.

بسیاری از بیماران در طول دوره بیماری دچار شرایط جسمی ‌و عوارض شدیدی می‌شوند که ناچاراً نیاز به بستری در بیمارستان پیدا می‌کنند‌. در این شرایط دریافت خدمات تسکینی و کاهش درد و سایر علائم آزارنده در محیط بیمارستانی در اولویت قرار می‌گیرد. در بخش بستری طب تسکینی تلاش می‌شود تا خدمات بالینی مورد نیاز بر اساس اصول علمی ‌روزآمد به بیماران ارائه شود، به گونه‌ای که در کم‌ترین زمان بتوانند ادامه خدمات تسکینی را در محیط آرام منزل دریافت کنند‌.

فقر اطلاعاتی جامعه در زمینه کنترل سرطان و عدم دسترسی عمومی ‌به اطلاعات معتبر در این زمینه علاوه بر سردرگمی ‌مردم با دریافت اطلاعات متناقض، تحمیل اضطراب و نگرانی بی هدف به جامعه و کاهش اثربخشی فعالیت‌ خیرین و موسسات مردم نهاد کنترل سرطان، زمینه را برای سوء استفاده افراد فرصت‌طلب فراهم می‌نماید. همچنین عدم امکان دسترسی غیرحضوری بیماران مبتلا به سرطان و خانواده آن‌ها به بالینگران واجد صلاحیت از مهم‌ترین مشکلات امروز جامعه ایران در مواجهه با بیماری سرطان می‌باشد.

این سامانه الکترونیکی اطلاعات جامع و دقیق در مورد سرطان ارائه می‌دهد و بستر مناسبی برای انجام پژوهش‌های کاربردی فراهم می‌آورد. کلیه اطلاعات مرتبط با بیماران و مداخلات صورت گرفته و نتایج آن‌ها در این سامانه ثبت می‌گردد.

بخش قابل توجهی از این سامانه درحال حاضر در  مکسا طراحی و پیاده‌سازی شده و تا کنون آمار مرتبط با 15000 بیمار در آن ثبت گردیده است.

همچنین استفاده از سیستم‌های پشتیبان تصمیم‌گیری  به منظور مدیریت هوشمند خدمات حمایتی و تسکینی به ویژه در مدیریت شبکه مراقبت در منزل امری ضروری است که در قالب این سامانه اجرا می‌شود.

ابتلا به بیماری سرطان، سبک زندگی بیمار و خانواده را به شدت تحت تاثیر قرار می‌دهد به نحوی که بسیاری از خانواده‌ها در اداره امورات جاری غیر درمانی از جمله پیگیری و انجام امور مرتبط با بیماری و درمان، خرید منزل، نظافت، حمل و نقل بیمار و …. دچار مشکل می‌شوند. شبکه اجتماعی مراقبت‌های حمایتی و تسکینی درصدد بهره‌برداری از ظرفیت‌های اجتماعی در تامین نیازهای غیر درمانی بیماران می‌باشد. در یک سامانه نظام‌مند از داوطلبین احراز صلاحیت شده، نیازهای بیمار به داوطلبان مناسب اطلاع‌رسانی شده و با واسطه گری سامانه و مدیریت سیستماتیک و نظارت دقیق این نیازها تامین می‌گردد.