مراقبت از بیمار مبتلا به سرطان

عوامل اثر گذار در مراقبت از بیمار

اینکه فرد به چه نوع بیماری مبتلاست و در چه شرایطی به سر می‌برد، در تعیین نیازهای مراقبتی، علائم قابل توجه، زمان مورد نیاز و بسیاری موارد دیگر اهمیت دارد.

نوع شغل مراقب، فعالیت بدنی یا فکری او در طول کار، ساعات کار، فاصله محل زندگی مراقب از بیمار، وضعیت خانواده و افراد وابسته به مراقب و مسائلی از این دست در تعیین شرایط مراقبت و میزان فشار وارد شده بر مراقب، اثر به سزایی دارد.

افرادی که در روستاها زندگی می‌کنند، دسترسی کمتری به امکاناتی همچون بیمارستان، پرستار، مراکز نگهداری بیمار، داروخانه‌ها و فروشگاه‌ها دارند و بنابرین وظیفه سخت‌تری را در پیش رو خواهند داشت.

گستردگی فرهنگی مردم ایران در نقاط مختلف، همزمان با گسترش شهرنشینی و افزایش مهاجرت‌ها، باعث گردیده تا فرهنگ‌های مختلفی در مورد مراقبت از بیماران در خانواده‌ها شکل گیرد. آداب و شرایط فرهنگی می‌تواند تا حد زیادی بر تعیین فرد مراقب و ارائه مراقبت اثر بگذارد.

اگر یک مراقب تازه کار هستید

اگر به تازگی وظیفه مراقبت از یکی از عزیزان خود را بر عهده گرفته‌اید، خیلی زود ممکن است سردرگم شوید. مواجه  با نیاز‌های مختلف بیمار، روبرو شدن با اصطلاحات پزشکی و تغییر در وضعیت بیمار، از یک سو و جدا شدن از شرایطی که به آن عادت داشته‌اید، به‌ هم ریختن برنامه‌های شخصی و خستگی جسمی و روانی از سوی دیگر می‌تواند شما را گیج و ناراحت کند. برای پیشگیری از این سردرگمی، بهتر است وظیفه خود را با چند گام عملی آغاز کنید.

در اولین گام باید از نوع بیماری و عوارض آن اطلاعات کاملی کسب کنید. شما می‌توانید با مراجعه به پزشک معالج بیمار و پزشکان مکسا، از تشخیص دقیق و نوع بیماری فرد اطلاع یابید. همچنین شرایط و احتیاجات کنونی بیمار، اثرات جانبی درمان، عوارض و علائم طبیعی و غیر طبیعی، اقدامات لازم در زمان‌های مختلف و گروهی از خدمات مکسا که می‌توان برای بیمار مفید بوده و به شما کمک کند را بررسی کنید. به علاوه می‌توانید با سیر بیماری و راهبرد‌های گوناگون درمانی آشنا شوید. به علاوه با جستجو  اینترنتی و البته صرفاً با مراجعه به سایت‌های معتبر نیز می‌توانید اطلاعات خود را پیرامون بیماری گسترش دهید.

برای این‌که بتوانید در زمان نیاز، اقدام لازم را انجام دهید، توصیه می‌شود با مراکز درمانی و افرادی که در هر مرکز به شما کمک خواهند کرد آشنا شوید. آدرس و اطلاعات تماس هریک از مراکز و افراد کلیدی را همراه با توضیحی مختصر در مورد آنها در تلفن همراه خود ذخیره کنید. به علاوه بهتر است از این اطلاعات پشتیبان نیز تهیه کنید.

در صورتی‌که بیمار پاسخگوست، با او ارتباط برقرار کنید. اجازه گرفتن از او، در میان گذاشتن احساسات خوب و مواردی از این دست، به او کمک خواهد کرد که احساس بهتری داشته باشد. همچنین نیازهای او را از خود او جویا شوید و شرایط خود و میزان توانایی خود را بطور شفاف برای او شرح دهید. برای حفظ احساس هویت بیمار، در تصمیم گیری‌ها او را شریک کنید. برای آشنایی با مهارت‌های ارتباط با بیمار می‌توانید بطور رایگان از مشاورین و روانشناسان مکسا کمک بگیرید.

بهتر است در اسرع وقت با وظایف مربوط به مراقبت از بیمار آشنا شده و مهارت‌های مربوط به آن‌را فرا بگیرید. پزشکان و پرستاران در مکسا آماده هستند تا به سوالات شما در خصوص شیوۀ انجام فرآیند‌های مختلفی که ممکن است در طول مراقبت از بیمار به آنها نیاز پیدا کنید، پاسخ دهند.

از خانواده، دوستان، همسایگان و دیگر اطرافیان دعوت کنید تا در انجام مراقبت از بیمار به شما کمک کنند. در صورت امکان، وظایف را تقسیم کنید. در انجام امور مربوط به مراقبت انحصار طلبی نکنید. به دیگران اعتماد کنید و به آن‌ها اجازه دهید شما را یاری دهند. همکاری در مراقب از بیمار، به پیشگیری از مناقشات احتمالی آتی نیز کمک خواهد کرد. کمک گرفتن از دیگران را بی احترامی نسبت به بیمار تلقی نکنید و اگر نگران احساس بیمار هستید، احساس خود را با او در میان بگذارید.

اثراتی که تبدیل شدن به یک مراقب بیمار بر زندگی شما خواهد داشت را پیشبینی کنید. آگاهی از اثرات جسمی، روانی و اقتصادی ناشی از مراقبت از یک عضو خانواده، شما را در پیشگیری از این عوارض یا چاره اندیشی برای آن‌ها در مراحل ابتدایی بروز کمک خواهند کرد.

اثرات جسمی و روانی

اشتغال به امر مراقبت از بیمار، می‌تواند منجر به کاهش زمان صرف شده در تهیه و صرف تغذیه مناسب و کاهش پیگیری بیماری‌ها و مراجعه به پزشک شود. همچنین باعث تشدید فشار‌های روانی بر مراقب می‌گردد. بطور کلی زنانی که به مراقبت از یک عضو خانواده می‌پردازند، سطح بالاتری از تشویش و اضطراب، سردرگمی، عصبانیت، خستگی، افسردگی و دیگر عوارض روانی را تجربه می‌کنند. همچنین کاهش توان دستگاه ایمنی، ابتلا به بیماری‌های مزمن، بی اهمیت شمردن علائم بیماری‌ها و بی‌توجهی به سلامت خود، در زنانی که از بیمار مراقبت می‌کنند نسبت به مردان بیشتر است. مکسا، با ارائه خدماتی مانند مشاوره تغذیه و مشاوره روانشناسی، آماده کمک به حفظ شرایط جسمی و روانی شما در حالت ایده آل در دوران مراقبت از بیمار است.

اثرات مالی

پرداختن به امر مراقبت ممکن است سبب کاهش بازده شما در محل کار شده و یا با کار اصلی شما تداخل داشته باشد. حتی ممکن است در برخی موارد، باعث کاهش ساعات کار یا حتی از دست دادن شغل شود. علاوه بر این ممکن است پرداخت بخشی از هزینه‌های بیمار نیز بر عهده مراقب قرار گیرد. در دراز مدت، ممکن است مشکلاتی مانند کاهش پس انداز، ناتوانی در پرداخت هزینه‌ها و تغییر تعهدات بیمه‌های درمانی یا حتی بازنشستگی گردد.

در طول دورۀ مراقبت از بیمار، داشتن مشاوران متخصص و حامیان امین در امور مختلف از اهمیت زیادی برخوردار است. این مشاورین به شما در حفظ و بهبود روابط، سنجش شرایط کنونی، ارتقای مهارت‌ها و کمک در تصمیم گیری‌های مهم کمک خواهند کرد. مکسا با ارائه خدمات و مشاوره‌های مختلف در حوزه‌های پزشکی، روانشناسی، مددکاری اجتماعی، تغذیه، حقوق و غیره، توانایی ارائه انواع مشاوره‌های مورد نیاز شما را در طول دوره مراقبت از بیمار داراست. همچنین برای این‌که بدانید چطور می توانید از خودتان مراقبت کنید و این‌که مکسا چطور به شما کمک خواهد کرد، به قسمت مراقبت از خود مراجعه کنید.

در موارد ابتلای یک عضو خانواده به بیماری، خصوصاً در مواردی که فرد بیمار به اختلالات شناختی نیز دچار شده است، تصمیم‌گیری در مورد مسائل حقوقی، اجتناب ناپذیر است. خصوصاً تعیین شیوۀ مدیریت منابع مالی بیمار و تعیین فرد تصمیم گیرنده در خصوص برنامۀ درمانی و برنامه‌ریزی‌های بلند مدت، اهمیت زیادی دارد.

با اقتباس از www.caregiver.org