شبکه مراقبت در منزل مکسا

مراقبت در منزل چیست؟

بیماران بدحالی که توانایی مراجعه به کلینیک سرپایی را ندارند یا بیماری آنها در مراحل پیشرفته قرار گرفته، می‌توانند مراقبت‌های حمایتی و تسکینی را را در منزل دریافت کنند. طیف کاملی از خدمات برای بیمارانی که در خانه بستری هستند ارائه می‌شود. خدمات مراقبت در منزل مکسا شامل ویزیت پزشکی و پرستاری، مشاوره روانشناسی، مراقبت معنوی، خدمات مددکاری اجتماعی، مشاوره تغذیه و خدمات فیزیوتراپی و کاردرمانی می‌شود.

چگونگی ارائه خدمات مراقبت در منزل

پس از تشکیل پرونده در مکسا، تیم مراقبتی بطور منظم شرایط بیمار را طی ویزیت‌های تلفنی یا حضوری، ارزیابی می کنند. پس از اینکه پزشک طب تسکینی یا یکی دیگر از اعضای تیم حمایتی و تسکینی، مراقبت در خانه را برای بیمار لازم بداند، او را وارد برنامۀ مراقبت در منزل می‌کند.

با ورود بیمار به برنامۀ مراقبت در منزل، تیم‌های پزشکی، پرستاری، روان‌شناسی، مددکاری اجتماعی و مراقبت معنوی بطور مستمر با او و خانوادۀ او در تماس قرار می‌گیرند و در صورت نیاز، تیم مربوطه را به خانۀ بیمار اعزام می‌کنند. به علاوه بیمار و خانوادۀ او می‌توانند در صورت بروز هر مساله‌ای به مرکز راهنمایی و پاسخگویی مکسا، تلفن بزنند تا در صورت لزوم، تیم مراقبت در منزل به محل زندگی‌شان اعزام شود.

همیشه پزشک طب تسکینی، زمان تقریبی رسیدن تیم را به شما اطلاع می‌دهد. این زمان بر اساس برنامۀ تیم، فاصلۀ جغرافیایی شما از مسیر تیم، نوع نیاز یبمار و اولویت شرایط بیمار متفاوت است. این زمان ممکن است از چند دقیقه تا چند روز بعد اعلام شود.

خدمات شبکه مراقبت در منزل

شبکه مراقبت در منزل طیف وسیعی از خدمات مورد نیاز بیمار را ارائه می‌دهد. در ادامه می‌توانید با این خدمات آشنا شوید:

خدمات پزشکی و پرستاری در منزل

بیماران مبتلا به سرطان، خصوصاً بیمارانی که درگیر عوارض شدیدِ بیماری و درمان شده‌اند‌، به مراقبت پزشکی منظم نیاز دارند. پزشکان مکسا، بیمار را در منزل ویزیت می‌کنند تا بیمار از رفت‌و‌آمد‌های ‌متعدد به بیمارستان و مطب و انتظار‌های ‌طولانی بی‌نیاز باشد.

بسته به نیاز بیمار، یک پزشک عمومیِ دوره دیده یا متخصص، او را ویزیت می‌کند. پزشک طب تسکینی، علاوه بر تعیین نوبت بعدی برای ویزیت، ممکن است برای کنترل عوارض گوناگون، برای بیمار، دارو تجویز کند، یا اقدامات دیگری انجام دهد. او همچنین ممکن است بیمار را برای استفاده از دیگر سرویس‌های ‌مکسا (مانند امانت تجهیزات) معرفی کند یا به دیگر تخصص‌ها ارجاع دهد.

تيم ‌مراقبتی به‌منظور مراقبت از بیمار در منزل و تسهیلِ ارائۀ خدمات، در ساعات مختلف شبانه روز و تمامی ایام هفته (حتی روزهای تعطیل)، بر اساس نیاز و درخواست بیمار یا خانوادۀ وی و یا طبق برنامه‌ریزی مرکز، به منزل بیمار اعزام می‌شود.

⚠️خدماتی که در منزل ارائه نمی‌شود

گاهی تیم مراقبت در منزل، امکان برآورده کردن نیاز‌های بیمار در خانه را ندارد. در این شرایط لازم است بیمار به مراکز درمانی مراجعه کند. تزریق خون، تزریق داروهای شیمی درمانی و کنترل خونریزی‌های شدید در منزل انجام نمی‌شود. به علاوه هر موقع که به مراقبت‌های فوری یا خدمات اورژانس احتیاج داشته باشید، لازم است با ۱۱۵ تماس بگیرید.‌

انواع خدمات پزشکی و پرستاری که به بیمار و خانوادۀ او ارائه می شود شامل موارد زیر است:

  •  کنترل عوارض و علائم بیماری

ابتلا به سرطان و درمان آن معمولا با عوارضی همراه است. تیم پزشکی مراقبت در منزل تلاش می کنند تا چنین عوارضی را در بیماری که در خانه بستری است کنترل کنند. برخی از اقداماتی که تیم پزشکی با هدف کنترل عوارض و علائم بیماری، در منزل برای بیمار انجام می دهند در اینجا آمده است:

اگر بیمار درگیر عوارضی (مانند درد، عوارض گوارشی یا عصبی و…) باشد که بتوان آنها را با تجویزِ دارو کنترل کرد، پزشک دارو تجویز کرده و بیمار و اطرافیان او را برای انجام مراقبت‌های ‌مورد نیاز راهنمایی می‌کند. تیم مراقبتیِ شما، بهترین راه را برای کنترل علائم جسمانی بیمار و همچنین پیشگیری و کاهش عوارض جانبی ناشی از درمان را شناسایی و انتخاب می‌کند.

یکی از عوارض بعضی از سرطان‌های ‌پیشرفته، جمع شدن مایع در حفرۀ ‌شکم (آسیت) و یا اطراف ریه‌ها (پلورال افیوژن) است. این عارضه در میان مردم به آبْ آوردن شکم و آبْ آوردن ریه شناخته می‌شود. تجمع مایع در شکم یا قفسۀ ‌سینه، باعث ناراحتی بیمار، تنگی نفس و کاهش تحرک او می‌شود. کشیدن آبِ شکم و یا ریه بطور معمول در بیمارستان و بعضاً در مطب پزشک انجام می‌شود.

گاهی شرایط بیمار باعث می‌شود که یافتنِ محل مناسب برای  وارد‌کردن سوزن یا برانول (کاتتر) جهت کشیدن آبِ شکم یا ریه مشکل باشد. در این موارد عمل تپ (تخلیه) آسیت و پلورال افیوژن با کمک تصویر سونوگرافی انجام می‌شود.

کشیدن آبِ شکم (تپ آسیت) و کشیدن آبِ ریه (تپ پلورال افیوژن) در منزل، یکی از خدمات مکسا است که توسط پزشکان آموزش دیده و با رعایت استاندارد‌های ‌تخصصی  انجام می‌شود. این خدمت به صورت کاملاً رایگان ارائه می‌شود.

تپ آسیت ( کشیدن آب شکم ) تحت هدایت سونوگرافی

یکی از مسائلی که بیماران بستری ممکن است با آن مواجه شوند، ابتلا به عفونت است. البته بیمارانی که در منزل بستری‌ می‌شوند، نسبت به بیمارانی که در بیمارستان بستری هستند با خطر کمتری برای ابتلا به عفونت مواجه‌اند. با این‌حال، پزشکان طب تسکینی مکسا، بیمار را به طور دائم برای تشخیص ابتلا به عفونت بررسی و معاینه‌‌ می‌کنند و در صورت بروز آن، درمان عفونت را به سرعت آغاز می‌کنند. درمان با آنتی بیوتیک مهم‌ترین شیوه برای درمان عفونت است که نیاز به نظارت ویژه دارد.

برخی از مبتلایان به سرطان‌های پیشرفته ممکن است برای  مدتی، نتوانند همه یا بخشی از مواد غذایی مورد نیاز خود را از طریق دستگاه گوارش (خوردن یا لوله معده یا روده) تامین کنند. در این موارد پزشک برای تامین مواد غذایی مورد نیاز ممکن است از تغذیه وریدی کمک بگیرد. در تغذیه وریدی همه یا بخشی از نیاز بیمار از طریق سرم غذایی تامین می‌شود. اگر تمام نیاز غذایی بیمار از طریق تغذیه وریدی انجام شود، به آن تغذیه کامل وریدی گفته‌ می‌شود. تغذیه وریدی ممکن است از طریق ورید های محیطی (دست و پا) یا ورید های مرکزی (نزدیک قلب) انجام شود.

  •  اقدامات تشخیصی

تشخیص به موقع و زود هنگام عوارض مربوط به بیماری، به کنترل بهتر آن و جلوگیری از پیشرفت آن‌ها کمک می کند. با این حال بسیاری از بیماران به دلیل طولانی بودن صف انتظار برای اقدامات تشخیصی و هزینه‌های بالا، از چنین خدماتی محروم می مانند. مکسا، طیفی از خدمات تشخیصی مانند سونوگرافی و سونوگرافی داپلر، گرفتن نوار عصب و عضله و نوار قلب را در مکان‌های مختلف، مانند منزل بیمار، بیمارستان و کلینیک بازتوانی ارائه می دهد. برخی از اقدامات تشخیصی که تیم پزشکی در منزل برای بیمار انجام می دهند در اینجا آمده است:

گاهی رشد تومور یا اقدامات درمانی باعث تغییر در وضعیت و عملکرد اعضای مختلف بدن می‌شود. با اینحال مراجعه به مراکز درمانی و تشخیصی، برای برخی از مبتلایان به سرطان، سخت است. پزشکان مکسا با انجام سونوگرافی در خانۀ بیمار او را از آمد و شد به مراکز دیگر بی‌نیاز می‌کنند.

در بیماران مبتلا به سرطان، کم تحرکی، عوارض بعضی از داروها و انجام جراحی می‌تواند باعث تشکیل لخته و انسداد ورید‌های ‌عمقی (DVT) شود. انسداد ورید های ‌عمقی ممکن است در آینده به مشکلات جدی‌‌تری مثل آمبولی ریه بیانجامد. بنابراین تشخیص زود ه   نگام و کنترل آن بسیار مهم است. برای تشخیص گرفتگی سیاهرگ‌ها و وجود لخته در ورید‌های عمقی از سونوگرافی داپلر (که به آن سونوگرافی رنگی هم گفته می‌شود) استفاده می‌شود.

پزشکان مکسا سونوگرافی رنگی را در منزل بیمار انجام می‌دهند.

سونوگرافی داپلر رنگی

مراقبت از وضعیت قلبی در بیماران مبتلا به سرطان، خصوصاً کسانی که دارای سابقۀ ‌بیماری‌های ‌قلبی هستند یا کسانی که به علت بیماری و درمان آن دچار عوارض قلبی شده‌اند‌، از اهمیت بالایی برخوردار است. پزشکان مکسا در موارد خاص، با مراجعه به منزل بیمار، می‌توانند از او نوار قلب (الکتروکاردیوگرام) تهیه کنند.

  •  آموزش به خانواده

مراقبت از بیمار در منزل نیازمند آموزش است. پزشک و پرستار تسکینی، مراقبین بیمار را برای مدیریت شرایط و شیوۀ ‌مراقبت از بیمار آموزش می‌دهند. به علاوه بسیاری از آموزش‌های عملی، توسط پرستار به خانواده ارائه‌‌ می‌شود. در اینجا می‌توانید برخی از مهمترین آموزش‌هایی که توسط پزشک و پرستار به مراقبت بیمار داده می‌شود را مشاهده نمایید:

برخی از بیماران بستری در خانه، برای انجام امور روزمرۀ خود به کمک دیگران نیاز دارند. پرستاران مکسا، خانواده را برای انجام کارهایی مانند جابجایی بیمار، حمام کردن و غیره آموزش‌‌ می‌دهند.

علائم حیاتی شامل نبض، تنفس، دمای بدن و فشار خون است. پرستار با بررسی و ثبت علائم حیاتی بیمار، شرایط جسمی او را ارزیابی می‌کند. آنها به مراقبین بیمار نیز‌‌ می‌آموزند که علائم حیات بیمار را چگونه بررسی کنند و چه زمانی با مرکز طب تسکینی تماس بگیرند.

در انواع مشکلات تنفسی که بیمار ممکن است با آنها روبرو شود، تغییر سطح اکسیژن خون‌‌ می‌تواند به مراقبین و تیم مراقبتی بیمار هشدار دهد تا با مداخلۀ به‌موقع از وقوع خطر احتمالی پیشگیری کنند. پرستاران طب تسکینی، چگونگی سنجش اکسیژن خون را با دستگاه پالس اکسی متر به خانوادۀ بیمار آموزش‌‌ می‌دهند.

سطح قند خون، اطلاعات مهمی را از وضعیت تغذیه، گوارش، سطح انرژی و سوخت‌و‌ساز بیمار، در اختیار مراقبین و تیم پزشکی او قرار‌‌ می‌دهد. پرستاران طب تسکینی، چگونگی سنجش قند خون را با به خانوادۀ بیمار آموزش‌‌ می‌دهند.

گاهی سوند ادراری بیمار دچار گرفتگی می‌شود. پرستار طب تسکینی ضمن باز کردن مسیر سوند، به مراقبین بیمار می‌آموزد که چطور این کار را خودشان انجام دهند.

یکی از مشکلاتی که ممکن است بیماران بستری در منزل با آن مواجه شوند، یبوست است. گاهی یبوست، یبوستِ شدید، مانع از خروج مدفوع از کانال دفع‌‌ می‌شود. بنابراین لازم است که مدفوع با کمک مایع از داخل راست‌روده شسته شود. این کار تنقیه یا انما نام دارد. پرستار طب تسکینی چگونگی انجام تنقیه را به خانوادۀ بیمار آموزش‌‌ می‌دهد.

  •  مراقبت های عمومی پرستاری

بیمارانی که در خانه یا بیمارستان بستری می شوند به برخی مراقبت ها نیاز دارند که انجام آن از عهده ی مرقبت بیمار خارج است. در این موارد پرستار بیمار را در خانه ویزیت می کند و اقدام های مراقبتی لازم را برای او نجام می دهد. بخشی از این اقدامات شامل موارد زیر می شود.

پیدا کردن رگ مناسب و وصل کرن سرم، خصوصاً در بیمارانی که به طور منظم از سِرُم استفاده می‌کنند، گاهی می‌تواند مشکل باشد. پرستاران مکسا برای رگ‌گیری از چنین بیمارانی، دارای مهارت ویژه‌ای ‌هستند. آنها همچنین تزریقات وریدی را در منزل بیمار انجام می‌دهند. پرستاران مکسا، خانوادۀ بیمار را برای انجام تزریقات ساده‌ی عضلانی و زیر‌جلدی آموزش می‌دهند.

برای تهیۀ ‌نمونه خون برای ارسال به آزماییشگاه، پرستاران طب تسکینی به منزل بیمار مراجعه کرده و خون‌گیری را طبق نسخۀ پزشک، در منزل انجام می‌دهند تا بیمار از مراجعه به آزمایشگاه بی‌نیاز باشد. انتقال نمونه به آزمایشگاه بر عهدۀ ‌خانواده است.

پورت یا پورت کت، مخزنی است که در درون بدن کار گذاشته می‌شود تا داروی شیمی درمانی به داخل آن تزریق شود. گاهی ممکن است به دلیل لخته شدن خون یا تجمع مواد در پورت، مسیر آن بسته شود. پرستاران مکسا با فلاش کردن (شستشو) پورت، مسیر آن را مجدداً باز می‌کنند.

پمپ درد یا پمپ مورفین، دستگاهی است که با تزریق تدریجی داروی مسکن، به کنترل منظم درد بیمار کمک‌‌ می‌کند. پرستار طب تسکینی پمپ درد را بر اساس نیاز بیمار تنظیم کرده و آن را برای بیمار نصب می‌کند. پمپِ دردی که توسط پرستاران طب تسکینی در منزل بیمار نصب می‌شوند، دارو را به رگ تزریق می‌کنند و با پمپ‌های ‌درد که دارو را مستقیماً به کانال نخاعی بیمار تزریق می‌کنند (پمپ اینتراتکال یا اپیدورال) متفاوت‌اند‌.

لولۀ ‌معده یا NG تیوب (یا NGT)، به بیمارانی که در بلع غذا با مشکل مواجه هستند، کمک می‌کند تا بتوانند از طریق لوله، مواد غذایی مورد نیاز خود را دریافت کنند. نصب لولۀ معده توسط پرستار طب تسکینی در منزل انجام می‌شود. پرستاران به بیمار و خانوادۀ او در مورد مراقبت از لولۀ معده، و همچنین پگ (PEG) و ژُژِنوستومی آموزش‌‌ می‌دهند.

سوند ادراری در مواردی به کار می‌رود که تخلیۀ ‌ادرار از طریق مجاری ادراری به هر دلیلی با اشکال مواجه باشد. نصب سوند (= سونداژ) توسط پرستار انجام می‌شود.

بیماران بستری و خصوصاً بیمارانی که با ناراحتی تنفسی مواجه هستند، در معرض تجمع ترشحات در مسیر تنفس‌شان قرار دارند. پرستار با خارج کردن این ترشحات (با ساکشن) از مسیر تنفس بیمار، نفس کشیدن را برای او ساده‌‌تر می‌کند و به خانواده نیز‌‌ می‌آموزد که چطور این کار را خودشان انجام دهند.

کشیدن بخیه از خدماتی است که پرستاران مکسا در منزل بیمار ارائه می‌دهند.

  • مراقبت از زخم بستر

    زخم بستر از عوارض مهمی است که بسیاری از بیماران بستری، به علت کم تحرکی به آن مبتلا می‌شوند. مهم‌ترین اقدام در مورد زخم بستر، پیشگیری از آن است. مکسا خدمات و آموزش های مربوط به پیشگیری، مراقبت و درمان زخم را به صورت تخصصی توسط پرستاران دوره دیده ارائه می دهد.

  • آموزش نگهداری استومی

    استفاده از کیسۀ ‌استومی (مانند کولوستومی، ایلئوستومی، نفروستومی و…) می‌تواند در ابتدا برای بیمار سخت باشد. از طرفی مراقبت از منفذ و کیسه استومی نیز نیاز به آموزش دارد. آموزش مراقبت از استومی یکی از خدمات تخصصی پرستاری مکسا است. پرستاران تسکینی مکسا، به بیمار شیوۀ ‌درست استفاده کردن از کیسۀ استومی و مراقبت از آن را آموزش می‌دهند. این آموزش‌ها خصوصاً برای بیمارانی که به تازگی از کیسه استفاده می‌کنند خیلی مفید است؛ زیرا به آنها کمک می‌کند که با آن زودتر کنار بیایند.

مراقبت های روانشناختی در منزل

مراقبت روانشناختی در منزل برای بیماران و خانواده هایی که به هر دلیلی نمیتوانند در کلینیک حضور داشته باشند و یا با صلاحدید تیم مراقبت تسکینی بهتر است این مراقبت در منزل به بیمار و خانواده ارائه گردد انجام میشود مراقبت های روانشناختی در منزل شامل مواردی همچون انجام مراقبت های روانشناختی در حیطه های اضطراب مرگ، کنترل درد، افسردگی و دیگر مشکلات روانشناختی،، مراقبت از خانواده جهت مدیریت بهتر نگهداری از بیمار،مراقبت های پایان عمر برای بیماران مرحله آخر و مراقبت های پیش از سوگ برای خانواده بیماران مرحله آخر می‌باشد.

مراقبت معنوی در منزل

بیمارانی که به دلیل سختی شرایط بیماری  توانایی فیزیکی برای حضور در کلینیک را ندارند و یا بر اساس تشخیص مراقب معنوی ارائه مراقبت در منزل ‌می‌تواند تاثیر بهتری داشته باشد میتوانند از ویزیت مراقبت معنوی در منزل بهره ببرند چالش های بیماران در منزل هم می‌تواند مثل سایر بیماران چالش هایی از قبیل عدالت دعا و اجابت گفتگو در مورد مرگ و معنای آن و داشتن نگاه معنوی به بیماری و فرایند زیستن باشد.

بازدید از منزل توسط مددکاران

برقراری ارتباط نزدیک با بیمار و خانواده ی او، از وظایف مهم یک مددکار اجتماعی است. یکی از راه های برقراری چنین ارتباطی، بازدید مددکار از منزل بیمار است. بازدید از منزل این امکان را برای مددکار فراهم می کند که شرایط زندگی بیمار و خانواده ی او و نیز وضعیت اجتماعی و ارتباطی ایشان را از نزدیک مشاهده کرده بتواند برای بهبود مسائل مختلف به ایشان کمک کند. طی بازدید از منزل، مددکار عوامل محیطی مؤثر بر رفاه بیمار، مانند امکانات محل زندگی، روابط  بیمار با خانواده، شرایط اقتصادی خانوادۀ بیمار، شرایط محله، را مورد بررسی قرار می‌دهد. مددکار ممکن است برای بهبود ارتباط میان مراقبین با بیمار اقداماتی انجام دهد. همچنین ممکن است برای تطبیق محیط با نیاز های بیمار و تسهیل کار مراقبین، پیشنهاد‌هایی را ارائه دهد.حضور مددکار در موقعیت های حساس زندگی بیمار، علاوه بر تقویت ارتباط دوطرفۀ  میان او و بیمار، به مددکار کمک می کند که در موقعیت های بحرانی، نقشی فعال ایفا کند.

خدمات بازتوانی در منزل

بازتوانی یا توانبخشی، ﻓﺮﺁﯾﻨﺪﯼ ﺍﺳﺖ ﮐﻪ به فرد کمک می کند تا استقلال و توان فعالیت و انجام کارها را، که ممکن است تحت تأثیر یک حادثه یا ﺑﯿﻤﺎﺭﯼ کاهش یافته باشند، بازیابد. بیماران مبتلا به سرطان، گاهی با تغییر در توانایی حرکت، انجام کارها، تکلم، بلع، قابلیت های شناختی و ذهنی مواجه می شوند؛ از این رو خدمات مختلف بازتوانی، همچون فیزیوتراپی، کاردرمانی و گفتار درمانی می توانند به او در بازیابی عملکرد خود کمک کنند.

The mobility, physical function, mental status and emotional conditions of the cancer patients may sometimes be diminished, so that the home-based provision of rehabilitation services (specifically, physical therapy and occupational therapy) is preferable.
Physical and occupational therapists of MACSA, visit patients with such limitations at home.